Euskal pastela
Ona Baina Txarra!
Euskal pastela oso gozo dago, ezta? Beti ikusten ditugu merkatuetan edo beste lekuetan baina guk etxean egiten ditugu?
Badakizu janari horren historia edo nola sortu zen? Testu honen bidez hori guztia jakingo ahal duzu! Goazen Euskal pastelaren historiatik abiatzera!
Zer da? Nola sortu zen?
Euskal pastela postre oso ezagun bat da Euskal Herrian edo baita Frantziako hego-mendebaldean (Euskal Herriko iparraldea deiturikoa).
Janari hau Cambon sortu zen herri lapurtiarran XVIII. mendean. Mende horren inguruan fruituekin betetzen zen baina XIX.mendean gozogintza-kremarekin betetzen hasten zen. Gaur egun gauza biekin betetzen da.
Nola egiten da?
Hemen daukazue Karlos Argiñanoren euskal pastelaren errezeta bat:
Osagaiak (sei pertsona):
- Arrautz bat
- Moldean igurtzeko gurina
- Glas azukrea
Crema pastelerarentzat:
- ½ l esne
- Arrautz bat
- 3 yema
- 75 gr azukre
- 30 gr maiz fineko hirina
- Canelako rama 1
Hautsitako pasterentzat (3 pastelrentzat):
- 500 gr hirina
- Legamia sobre bat
- 300 gr mantekilla
- 300 gr azukre
- 3 arrautz
- Yema 1
Euskal Pastel tradizionaleko errezetaren lantzea:
Jar ezazu labea berotzeko.
Gozogintza-krema egiteko, jar itzazu berotzera kazola batean esnea (pixka bat gordetzen du) eta kanela-adar bat.
Jar ezazu arto-irin fina azukrearekin kaiku batean. Erreserbatutako esnea isurtzen du lehen eta ondo eragiten du. 3gorringoak|mamiak eta arrautza osoa eta nahastea gehitzen ditu. Kazolako esne berotako pixka bat gehitzen du, eragiten du eta dena berriro isurtzen du kazolan. Manten ezazu sutara loditu arte eragiteari utzi gabe. Erreserba.
Hautsitako pasta egiteko, jar itzazu arrautzak,mamia eta kaiku handiko azukrea. Ondo irabiatzen du hagaxketako irabiagailu elektrikoarekin. Pomada-puntuari gehitzen dio gurina irabiatzeari utzi gabe. Irina bahetzen du kaiku baten gainean, legamia gehitzen du eta nahasten du. Irina eta legamia gehitzen ditu pastako kaikura eta geratu arte oratzen jarraitzen du pasta homogeneoa. Jar ezazu paper plastikoko zati baten gainean, bil ezazu eta sar ezazu hozkailuan hura gogortu arte.
Masako erdia (gainerakoa beste aukera batzuetarako izotz daiteke) hartzen du, bana ezazu 2tan (zatitxo bat gordetzen du lauburu bat [eguzki-sinboloa] egiteko) eta heda itzazu arrabolaz. Igurzten du pixka bat gurina moldea eta estal ezazu bat lekuen apur bat ertzengatik zintzilikatzeko moduan. Gozogintza-kremaz betetzen du eta soberako betilea tolesten du betegarriaren gainean. Betilea igurzten du irabiatutako arrautzarekin eta estal ezazu beste masa-parteaz. Gero, irabiatutako arrautzarekiko azal guztia igurzten du.
Labeko pastela erretiratzen du eta hozteak uzten du. Glas azukreaz hautseztatzen du.
ON EGIN!!!
Iruzkinak
Argitaratu iruzkina