Euskal pastela. Jon

EUSKAL PASTELA
HEMEN BAI GOXO!!!


Euskaldunok ez dugu gozo izateko famarik, halere, bada gure izena daraman pastel goxo bat. Izena eta izana badu, noiz eta non sortuko ote zen? Eta zergatik ote du izen hori? Bestalde, norbaitek probatu nahi badu, jarraian osagaien eta errezetaren berri ere izango du.


ON EGIN!


Sorrera
<ul><li>Gereziak </li></ul><ul><li>Cerezas </li></ul>Euskal pastela edo Gâteau basque Euskal Herriko (iparraldeko) ohiko postre bat da XVII. mendean Lapurdin jaiotakoa. Oso azkar zabaldu egin zen Euskal Herri osotik. Jatorriz, artoa, animalien koipea eta eztia erabiltzen zen egiteko. Hasiera batean pastel lehor bat zen, barrubeterik gabe.
Denborarekin, bizkotxo honek eboluzionatzen hasi zen eta hobetzen fruituz betetzen, hots, pikuak, masustak, gereziak...




Izena
Gehienetan etxeetan sukaldatzen zen, eta etxeko bizkotxa deitzen zioten, edo pastiza Labortanon.
XVII. mendean pastel honeko dastamena bidaiari guztiengan eta bere izena hasteko zailtasuna lortu zuen ezagutzea gaur egun ezagutzen dugun moduan: Euskaldunen pastela eta ondoren Euskal pastela edo Gâteau basque.


Prestakuntza



Prestakuntzaren bideo bat egon arren, bideoa kargatzen ez bada, jarraian duzu errezeta idatzita.


OSAGAIAK
  • Orea egiteko:
    • - 300 gr. irin
    • - 225 gr. azukre
    • - 150 gr. gurin
    • - 40 gr. Royal hazkarri
    • - 2 arrautza-gorringo
    • - Arrautza bat
    • - Pernod txorrostada bat
  • Betegarria egiteko:
    • - Litro bat esne
    • - Limoi-azal bat birrinduta
    • - Limoi erdiaren ura
    • - Pernod txorrostada bat
    • - Okaran-pasak


NOLA EGIN
Orea: Irina pilatu, erdian hutsunea utzita. Beste osagaiak bertara bota, eskuekin nahastu eta ondo landuaz joan gorputza hartu arte.
Pastela: Landu dugun orea moldean zabaldu ore-alperrarekin lagunduta. Betegarria erantsi eta estali hau guztia gainerako orearekin. Sardeskarekin ertzak markatu.
Bestalde, zabaldu berriro orearen azken hondarrak, lauburua egin eta tarta-gainari erdian ipini, apaingarri gisa.
Azkenik, tarta-gaina arrautzarekin igurtzi eta labean sartu 20 minututan 100 gradutan.



Iruzkinak